...I am what I am, I am my own special creation ...
Some kind of Neverland - Sito i rešeto
 

Sito i rešeto

Autor cicilly | 2 Sep, 2011

 

Previše životnog iskustva za običan ljudski vek.

Zamišljam jedan takav primer: 
Sa 14 godina mobilisan, 1914. godine. Cerska bitka. Ranjen. Valjevska bolnica. Kolubarska bitka. Povlačenje preko Albanije. Tifus, dizenterija. Bolnica u Africi. Svuda oko njega smrt. Povratak u jedinicu. Proboj solunskog fronta. Ranjen. Juriš do Beograda, 500 km. Izgubio u I Svetsko ratu tri rođena brata, sestru, oca i još mnogobrojne iz šire familije. Onda, dalje do Slovenije. Ostanak na granici sa Italijom još nekoliko godina. Ranjen. Vrbovan u obaveštajnu službu. Ženi se i ima šestoro dece, od kojih troje umire u ranom detinjstvu od bolesti.. Putešestvije po celom svetu do izbijanja II svetskog rata. Ponovo u ratu, pada u zarobljeništvo. Logor ‘Mathauzen’ preživljava sa 40 kg telesne težine. Vraća se kući i saznaje da mu je žena poginula u bombardovanju savezničkih aviona, pred oslobođenje. Ponovo se ženi. Četiri godine traga za decom i pronalazi jednog sina i kćerku u hraniteljskim porodicama. Vraća se sa njima kući. Ponovo radi za obaveštajnu službu, do penzije. 
U međuvremenu, njegova deca završavaju visoke škole. Dobija unuke. 
Uživa u prepodnevnim šetnjama Kalemegdanom i odmaranju na klupi. U stanju je da dugo gleda ušće Save u Dunav, satima. Posmatra dve vode koje se pred njim sastaju i seća se svog boravka u zemljama odakle izviru. Misli mu se zapliću, pogled zamuti. Ništa oko sebe ne čuje. 
Onda ga prene oštar udarac u klupu. Trgne se i vidi lice mladog dečka, kao što je bilo njegovo kada je prvi put mobilisan. Junoša u jednoj ruci drži limenku piva, kao i njegovo društvo, preko glave im navučene kapuljače, jedva im razaznaje lice u sumraku. Pomisli u trenu da je on je njihovim godinama u ruci držao pušku i šajkaču na glavi. Razjapljenih usta, sa pivskom penom na uglovima usana, onaj što je šutnuo klupu, urla na njega: 
- Š’a si zin’o fosil? Čekaš grobara? Bolje ne čekaj, skoči sam dole, i hi hi hi... 
Celo društvo se kida od smeha. 
On se samo prekrsti, promumla nešto sebi u bradu, lagano ustane i pođe kući. 
Umire u snu u 98. godini, umalo da doživi i bombardovanje. Na njegovom grobu bi trebalo da piše: 

Анастас Петровић 
1900-1998 
прошао сито и решето


 

Preuzeto sa: http://vukajlija.com/sito-i-reseto/69429

16 Komentari and 0 Trekbekovi - "Sito i rešeto"


  Orden mu treba dati... za sve nedace koje je na svojim plecima poneo.
  Neka mu je vecna slava.

  Autor casper am 02 Sep 2011, 13:25

  @casper: Baš tako...

  Autor cicilly am 02 Sep 2011, 14:03

  Kakva priča!
  Orden je malo...

  Autor sanjarenja56 am 02 Sep 2011, 14:17

  @sanjarenja: Mene je priča raznežila i rastužila... Mnogo malo umemo da poštujemo naše pretke i istoriju... Pogotovu današnja omladina... Kada sam pročitala prvi put, za malo nisam zaplakala...

  Autor cicilly am 02 Sep 2011, 14:20

  čitao sam ovo već negde...

  Autor suky am 02 Sep 2011, 14:22

  @suky: Kao što i piše ispod teksta, ovo je preuzeto sa vukajlije, tj. ja sam ga tamo videla... odakle su ga oni šturnuli, to već ne znam :D

  Autor cicilly am 02 Sep 2011, 14:22

  da, da... sad videh...

  Autor suky am 02 Sep 2011, 14:47

  Stvarno, mnogo za jedan život...

  Autor razmisljanka am 02 Sep 2011, 18:28

  Divim se njegovoj snazi. Omladina se otela kontroli.

  Autor lloreta am 02 Sep 2011, 19:29

  @razmišljanka: I previše...

  Autor cicilly am 04 Sep 2011, 14:37

  @lloreta: Ja više ne mogu ni da prepoznam ovu omladinu... Izopačenu i bolesnu... I ne razmem ih. Nikako...

  Autor cicilly am 04 Sep 2011, 14:39

  Nažalost, svijet ide u tom pravcu. Kad isti ti momci dođu (i, ako dođu) u njegove godine, sa čuđenjem će gledati neke nove razmažene klince i zaboraviti koliko su oni sami bili bezobzirni

  Autor lonacipoklopac am 08 Sep 2011, 21:10

  @lonacipoklopac: Lepo si to rekla... ako dođu... Naopaka vremena, gde je postalo opasno biti star i imati iskustvo...

  Autor cicilly am 08 Sep 2011, 21:13

  abercrombie outlet

  Greetings to all, I consider myself a fan of good articles, this blog is very good, has a great personality, is very original, very comprehensive, usually has very good features, for that reason I will recommend to my friends, I think when you find a good article must be shared.

  Autor abercrombie outlet am 15 Feb 2012, 08:03

  I like your idea, also hope to be able to here will be implemented.Your inspiration to bring us so attractive, your creative material is very fashionable idea.I think we all want to stay here no doubt.Great blog on your side.

  I like your idea, also hope to be able to here will be implemented.Your inspiration to bring us so attractive, your creative material is very fashionable idea.I think we all want to stay here no doubt.Great blog on your side.

  Autor Polo Outlet am 08 Jun 2012, 11:01

  Our http://www.michaelkorsfactorysoutletonline.com/ michael kors purses are all under 75% discount now. All wholesale price and great quality you can feel happy. Now we supply free shipping here.

  Our http://www.michaelkorsfactorysoutletonline.com/ michael kors purses are all under 75% discount now. All wholesale price and great quality you can feel happy. Now we supply free shipping here.

  Autor tiffany outlet am 06 Maj 2013, 10:58

 

Dodaj komentar

Zapamti me