...I am what I am, I am my own special creation ...
Some kind of Neverland - Novo društvo - avantura počinje
 

Novo društvo - avantura počinje

Autor cicilly | 28 Sep, 2011

Kao mala, oduvek sam imala osećaj da živim u džungli. Moja baka je gajila toliku količinu cveća, da je svaki slobodan kutak u kući bio ispunjen raznim biljkama. U dvorištu su se nizale leje i leje šarenog cveća, belih, žutih i crvenih lala, ruža puzavica, mog omiljenog nevena, šafrana, prkosa i još gomile drugih biljaka kojima više ni ne znam imena.

Ona mi je usadila ljubav prema biljkama i uz nju sam naučila šta kojoj biljci kad treba, kako se ophoditi prema njima (i one imaju osećanja!) i da je divno imati mali džunglu u kući. :)

Međutim, baka je umrla, ja sam bila isuviše mlada da bih se izborila sa majkom kojoj je cveće bila smetnja i obaveza i jedna po jedna biljka je odlazila iz naše kuće... Nakon toga smo se preselili u manju kuću, i biljke su sasvim iščezle iz mog života. Uzalud sam pokušavala da majku privolim da makar neko cveće čuvamo. Dovlačila sam sa pijace i ljubičice i fikuse i razna čudesa. Ali uzalud. Došla su neka šugava vremena i nisam imala vremena za biljke. Negde usput sam izgubila kontakt sa njima... nakon selidbe u sopstvenu kuću, pokušala sam da oživim prostor kojom biljkom. Ali neuspešno... Izgleda da su se moji drugari naljutili na mene, što sam ih nekoliko godina zapostavljala i nisu hteli da se druže sa mnom. 

Ali, ja nisam poznata kao neko ko lako odustaje. Naprotiv, jedino ako se dovoljno trudim, moji drugari će se setiti koliko sam ih volela, kako sam ih pažljivo zalivala i plevila im travčice, i ponovo će cvetati za mene. :)

Danas su u moju kuću došle tri ljubičice i jedan veličanstven bendžamin. Tri sata sam tražila pravo mesto za moje drugarice, i konačno ih smestila na nadam se odgovarajuću poziciju u sobi. A drugar čeka veću saksiju da bude presađen, do tad je na stočiću, navikava se na novi dom.

Videćemo kako će se sve ovo završiti... :) Nadam se uspešno. Ljubičice su mi nekada uspevale samo tako... nadam se da me neće izneveriti. Ako mi ove uspeju, sledeće su na redu one afričke. I tako redom... A pikirala sam i jedan crveni fikus, samo još da smislim gde ću ga staviti i trčim na pijacu da ga uzmem.

Avantura počela, svi saveti dobrodošli... :) A za koji dan, ako se moji drugari slože sa time, dobićete i njihove slike. Nisam htela odmah da ih fotkam da ih ne uplašim... :)

Držite mi palčeve! :)

 

 


 


10 Komentari and 0 Trekbekovi - "Novo društvo - avantura počinje"


  Držim ti pesnice za cveće. Ja imam drugi problem, sve mi uspeva...i zatrpava stan:))

  Što se tiče džungle...čitav život sam u njoj...ali ne zbog cveća, pre bi se moglo reći od korova:))

  Autor anam am 28 Sep 2011, 15:54

  Ne brinem za tvoje cveće, jer znam da će ti uz vratiti ljubav. Savete ćeš dobiti u 4 oka.

  Autor sanjarenja56 am 28 Sep 2011, 15:56

  Ако може помоћи. Љубичице морају бити на добро осветљеном месту,али не изложене јаком сунцу. Мора бити влажна земља, али не сувише да не иструле.
  Fikus или Benjamin, Траже доста светлости, осетлјиви су на промају и не смеју се много заливати.
  Црвени фикус је ширих сјано задебљалих листова , поекад цвета, шиљати црвени пупољак, најбоље му одговара крај прозора.
  Цвеће хоће да му се прича и пева. Пусти тиху музику па ћеш се уверити.
  Срећно

  Autor lloreta am 28 Sep 2011, 18:26

  Ja ti ne mogu ništa pomoći. Meni cveće ne uspeva, sve sam pokušala i na kraju odustala. Imam samo bambus.

  Autor razmisljanka am 28 Sep 2011, 19:45

  Srecno, pa nas obraduj slicicama tvojih novih prijatelja :)

  Autor spinner am 28 Sep 2011, 20:20

  Samo strpoljenja draga moja! Na moju srecu ljubav prema cvecu smo prenosili sa majke na cerku generacijama. Kada sam pocela da zivim sa svojim dragim prenela sam 24 saksije raznih kaktusa + nekoliko saksija drugog cveca. Svi kaktusi su mi uginuli, a vremenom i ostalo. Nisam mogla da verujem. Pokusavala sam godinama, onda su dosla deca, tumbanja rasporeda u kuci,... I tek nakon nekih desetak godina uspela sam da zapatim prvih par saksijica. Sada opet imam mnooogo cveca u kuci i oko nje.
  Samo lagano i strpljivo, mislim na tebe i zelim ti bakinu dzunglu jos lepsu!

  Autor zmajchea am 29 Sep 2011, 07:57

  Držimo palčeve.

  Autor biljanak am 29 Sep 2011, 12:58

  Kažu da i cveće mođe da oseća. S obzirom na tvoje zalaganje, siguran sam da će ti se cveće odužiti i obradovati te svojim sjajem i lepotom.

  Autor Selidbe Pik am 11 Apr 2013, 02:26

  Selidbe cveca

  Kad bi neki od radnika bio kao cvece prilikom selidbe.

  Autor selidbe am 03 Jan 2021, 21:10

  DAvno bese januarsko cvece

  Cvece je najlepse na planinama u januaru.

  Autor selidbe beograd am 03 Jan 2021, 21:11

 

Dodaj komentar

Zapamti me