...I am what I am, I am my own special creation ...
Some kind of Neverland - Druže moj
 

Druže moj

Autor cicilly | 17 Nov, 2011

  


  Počela sam da pakujem njegove stvari. Tužno sam slagala u kutije uspomene. Godine zajedničkog života trebalo je srediti, spakovati, obeležiti i poslati. Ali, zar prijateljima ne želimo najbolje? Bilo mi je drago što je konačno našao sve ono što je tražio. Iako će mi nedostajati, radovala sam se njegovoj sreći, on je zaslužio svakako. Razmišljajući o tome koliko toga smo zajedno prošli iz ruku mi je ispala pozamašna gomila knjiga. Tako mi i treba kad sam nespretna. Pogledah hrpu papira na podu među kojima su bile skrivene fotografije. Prepoznah zanosnu lepoticu – njegova majka. Pored nje muškarac. Setih se… ‘To je valjda moj otac.’ I danas me te reči pogađaju pravo u srce.


    …Boli me draga što ne znam ko je on. Ličim li na njega? Smeje li se on ovako? Ima li ovakve oči? Da li neko njega zove ocem? I kako je to uopšte kad nekog zoveš tata?
    Rekla mi je majka da nije hteo da me vidi. Nikada. I kaže, nije njegova krivica, bio je mlad i uplašen. A znaš šta draga, bio je tad ali nije sad. Koje je sad opravdanje?
    Baka mi je pričala o tome kako je najsrećnija bila kada je nakon 30 godina videla svoju sestru koja je bila odvedena u logore. Ali su se tražile i napokon našle. Misliš li da on mene traži? Dušo, da želi, on bi me našao. Pa u današnje vreme to bar nije teško. Uostalom, vrlo dobro zna adresu koju je pre 20 godina napustio.
    Da li ga mrzim – ne znam. Mislim da ne mogu da mrzim osobu koju zapravo ne poznajem. Ustvari, ja ne gajim nikakva osećanja prema njemu. Probao sam da ga razumem, da mu oprostim i da ga zavolim. Ali ne ide. Ja prosto ne znam ko je on. A ne mogu da volim ili mrzim tamo nekog ko uopšte ne postoji za mene. Niti ja za njega.
    I nije moja majka kriva. Ako je rat nju naterao da ode, zašto on nije pošao sa njom? Zašto je nije zaštitio? Njegov narod je proterao njen. Njen narod je klao njegov. Ali kakve je to veze imalo sa njima? Mogli su da odu daleko, da pobegnu od svih… Bilo je lakše okrenuti leđa.
    I znaš li kako je uplašenom dečaku koji ulazi u veliku sudnicu u nadi da će po prvi put videti svog oca, da bi nekoliko minuta kasnije saznao da je gospodin bio sprečen da se pojavi na ročištu i da će njegov zastupnik voditi reč. Svakog meseca sedeti pred vratima u vreme kad poštar dolazi u nadi da će bar jednom ček od alimentacije doneti neko drugi.
    Onda, jednog dana jednostavno shvatiš da ga nikada nećeš videti. I prestaneš da se nadaš. Pomiriš se sa činjenicom da nemaš oca. Bolje nikakav nego onaj ko te ne želi. Digneš visoko glavu, kažeš sebi da si veliki i kreneš dalje. Stigne te ponekad i zaboli, a ti kao svaki odrastao čovek stisneš zube. Budeš muško. I tako iz dana u dan…
    A znaš šta srce… u jedno sam siguran – neću dozvoliti da moja deca ikada osete takvu bol. Biću najbolji tata na svetu i ma šta da se desi biću uz njih. Njega ću možda preboleti. A sudbina je čudo, pa se možda i sretnemo nekad. Ne… ipak ne. To će biti čovek na koga ću možda ličiti, čije ću gene možda imati, ali to nikako neće biti moj tata. Moj otac je umro odavno, a ja ne verujem u duhove.

 

 


 

 


 


14 Komentari and 0 Trekbekovi - "Druže moj"


  Malena, šta se desilo sa fontom? Teško je za čitanje. :-))

  Autor razmisljanka am 17 Nov 2011, 17:13

  Razmisljanka, ne znam... meni je sve ok...

  Autor cicilly am 17 Nov 2011, 17:29

  Koliko je nesrećnih i tužnih sudbina ispisala istorija na ovim prostorima - nikada nećemo saznati. ali svaka ispričana priča probudi u meni tugu i izmami suzuu oku!

  Autor Persefona am 17 Nov 2011, 17:40

  :(

  Bas je tuzno... :( on sigurno ima nekog ko ga jako, jako voli...

  Autor Smajlic am 17 Nov 2011, 17:43

  @persefona: Ima zaista previše i neispričanih... Zla kob, rat, ljudi... od svega po malo i mnogo tužnih ljudi na kraju...

  Autor cicilly am 17 Nov 2011, 17:45

  Neke rane nikad ne zarastu. Jedne od takvih su one koje roditelji nanesu svojoj deci, čak i kad ih ne ostave.

  Autor razmisljanka am 17 Nov 2011, 17:47

  @smajlić: Ima, između ostalog i tri (kvazi)sestre koje ga mnogo, mnogo vole... i tu su za njega uvek! ;)

  Autor cicilly am 17 Nov 2011, 17:48

  @razmisljanka: Ja se sve nekako tešim da je bolje što ga ne poznaje... jer kad vidim kakvih sve ima...
  Neke rane nas čine jačim, ne zarastu u potpunosti, ali tu su da nas podsete da smo preživeli i da možemo bolje!

  Autor cicilly am 17 Nov 2011, 17:50

  Ima stvari koje se ne mogu preboleti...a što ti ne gledaš mejlove?

  Autor sanjarenja56 am 17 Nov 2011, 19:27

  Sanjarenja, ju, ju totalno zaboravila da proverim poštu, iz ovih stopa odoh!

  Autor cicilly am 17 Nov 2011, 19:33

  Verujem da je teško, jer imam dosta prijatelja sa sličnom pričom. Veruj mi da je na kraju jedino bitno da si ti zdrava i prava osoba. Bilo je sigurno težih perioda kada ti je on trebao, a nije bio tu. Sada ti dođe nekako nebitno.
  Pozdrav!

  Autor mcdreamy am 17 Nov 2011, 19:53

  Prelepa prica, toliko dirljiva, da suze same idu... A ima je svako od nas, licno, ili manje licno...

  Autor ancisal am 20 Nov 2011, 15:45

  @mcdreamy: Pa kad odrasteš i stvoriš svoj život i dođe nekako mnogo, mnogo manje važno... Ali... Smatram da niko ne treba da izgubi mamu ili tatu prevremena... al' dešava se...

  Autor cicilly am 21 Nov 2011, 11:26

  @ancisal: Žao mi što rasplakah silan narod... Al' nisam mogla da ćutim, kad neko moj pati a i meni teško... Meni je blog izduvni ventil...
  A priču svako osetio, na ovaj ili onaj način...

  Autor cicilly am 21 Nov 2011, 11:28

 

Dodaj komentar

Zapamti me